Technologie wykorzystywane w ekspresach do kawy
Nowoczesne ekspresy do kawy to bardzo zaawansowane technologicznie urządzenia. Każda marka pracuje nad własnymi, unikalnymi rozwiązaniami, które będą w stanie zdobyć uznanie konsumentów i sprawią, że cały proces parzenia kawy będzie prosty i przyjemny, a napój – niezwykle aromatyczny. Przedstawiamy kilka ciekawych technologii, na które w ostatnich latach zdecydowali się popularni producenci ekspresów do kawy.
Trzecia fala kawy – co to jest?
Ostatnio w środowisku miłośników kawy często słyszy się określenie trzecia fala kawy. O czym tak naprawdę mowa? Chodzi tutaj o historię kawy, która dzieli się na trzy najważniejsze etapy. Pierwszy z nich nastąpił w latach 1920-1960, kiedy to kawa zaczęła się coraz bardziej rozpowszechniać, stając się produktem ogólnodostępnym. W tamtych czasach to nie smak naparu był najważniejszy, chodziło głównie o efekty, jakie wywoływał napój poprzez wysoką zawartość kofeiny. Druga fala miała miejsce w latach 1960-1990. Otwierano wtedy dużą liczbę kawiarni, popularne też były kawy rozpuszczalne. Wtedy też bardzo popularne stały się różnego rodzaju dodatki do kawy w postaci posypek, syropów i aromatów.
Trzecia fala kawy, a najnowsze technologie w ekspresach
Obecnie mamy trzecią falę kawy – zaczęła się ona w latach 90. i jest to niezwykle ciekawy moment w historii kawy. Dziś liczy się przede wszystkim jakość i gatunek ziaren. Smakosze zwracają uwagę na wszystkie nuty smakowe, a także na wpływ procesu zaparzania kawy na aromat i jakość naparu. Najwyżej ceniona jest kawa speciality – kupując taką kawę, wiemy, skąd pochodzą ziarna, mamy też pewność, że surowiec odznacza się najwyższą jakością. To wszystko jest bardzo ważne w kontekście nowoczesnych technologii stosowanych w dzisiejszych ekspresach do kawy. Łatwo teraz zrozumieć, dlatego producenci na pierwszym miejscu stawiają rozwiązania pozwalające na wydobycie pełni smaku i aromatu podczas ekstrakcji ziaren – i to na tym skupiają się najbardziej.
Obecny styl życia również znajduje odzwierciedlenie w nowych modelach ekspresów do kawy. Żyjemy szybko, nie mamy zbyt wiele wolnego czasu, dlatego ważne jest, aby proces parzenia kawy był szybki i prosty – stąd urządzenia, które parzą kawę już po wciśnięciu jednego przycisku lub takie, którymi możemy sterować za pomocą naszego smartfona. Konsumenci uwielbiają nowinki technologiczne, a im więcej dodatkowych funkcji oferuje ekspres, tym większą ma szansę na odniesienie komercyjnego sukcesu. Ponadto wzrasta zainteresowanie alternatywnymi metodami parzenia kawy – za pomocą drippera, chemexa czy aeropressa.
Ekspresy Jura – kilka technologii, które stosuje marka
Ekspresy do kawy szwajcarskiej marki Jura od zawsze charakteryzowały się zastosowaniem najnowszych rozwiązań. Urządzenia tej firmy są bardzo intuicyjne, przez co proste w obsłudze. Ponadto ekspresy Jura zapewniają wydobycie z ziaren pełnej głębi smaku i aromatu. Przyczynia się do tego, chociażby specjalny młynek AromaG3; inżynierowie firmy zwiększyli jego wydajność poprzez optymalizację kątów cięcia w stożku mielącym. Umożliwia to skrócenie czasu mielenia o połowę przy jednoczesnym uzyskaniu idealnego smaku kawy. Równie ciekawym rozwiązaniem jest Intelligent Water System (I.W.S.â) z filtrem CLARIS Smart. Co ważne, wkłady filtra Claris plus nie tylko chronią urządzenie, zabezpieczając je przed awariami i koniecznością częstego odkamieniania, ale poprawiają również smak kawy.
Może się to wydawać nieprawdopodobne, jednak biorąc pod uwagę fakt, że kawa aż w 98% składa się z wody, łatwo zdać siebie sprawę z konieczności filtrowania wody i ograniczania ilości wapnia. Jeżeli zaparzamy kawę, nie korzystając z wody filtrowanej – smak kawy znacząco się pogorszy, a w naszym ekspresie będzie osadzał się kamień, który wyodrębnia się podczas podgrzewania wody.
Pulse Extraction Process oraz I.P.B.A.S.â
- W ekspresach Jura stosuje się również inteligentny system wstępnego zaparzania (I.P.B.A.S.â). Niezależnie od gatunku ziaren, system ten umożliwia wydobycie wszystkich nut smakowych oraz głębi aromatu.
- Jednostka zaparzająca stosowana przez producenta to ukłon w stronę kawoszy, lubiących mieć możliwość dostosowania napoju do swoich preferencji (regulacja ilości kawy od 5 g do 16 g, zatem zakres ten jest bardzo szeroki).
- P.E.P.â, czyli proces impulsowego parzenia kawy pozwala na uzyskanie niezwykle aromatycznego naparu – nawet, jeżeli chcemy przygotować małe espresso czy ristretto. Czas ekstrakcji jest zoptymalizowany – przez kawę woda przetłaczana jest w krótkich impulsach.
- Warto wspomnieć o nowoczesnej, intuicyjnej technologii J.O.E.â, która pozwala na sterowanie ekspresem na ekranie dotykowym za pomocą smartfona.
Optymalizacja smaku kawy pod preferencje użytkownika
Nowoczesny ekspres do kawy daje ogromne możliwości w kwestii doboru smaku kawy. Moc kawy, stopień zmielenia ziaren, ilość wody, temperatura, a nawet ilość spienionego mleka – ustawienie tych parametrów umożliwi przygotowanie dowolnego napoju kawowego o smaku i aromacie idealnym dla konkretnego użytkownika. Ponadto, jeżeli z ekspresu korzysta więcej domowników – urządzenie jest w stanie zapamiętać preferencje każdego z nich. Przykładowo urządzenia Saeco pozwalają utworzyć aż 8 profilów użytkowników. Istnieje tutaj wybór spośród 12 napojów; technologia LattePerfetto, czyli podwójne spienianie mleka sprawia, że uzyskana piana jest gęsta, kremowa i posiada idealną konsystencję. Technologia LatteDuo to z kolei dobre rozwiązanie dla osób, które pragną przygotowywać dwie kawy mleczne jednocześnie.
Optymalizacja smaku kawy to już praktycznie „must have” nowoczesnego ekspresu, każdy producent w mniejszym lub większym stopniu umożliwia dopasowanie i modyfikacje różnych ustawień. Firma De’Longhi stworzyła aplikację Coffee Link, która pozwala na połączenie się telefonu z ekspresem. Użytkownik za pomocą tej aplikacji steruje urządzeniem, może również wybrać preferowany napój i zapisać własną recepturę.
Idealnie spienione mleko – idealna kawa mleczna
Współczesny ekspres do kawy nie byłby kompletny, gdyby nie umożliwiał przygotowania kaw mlecznych, a system spieniania mleka stał się nieodłącznym elementem niemal każdego z tych urządzeń. Marka Krups opracowała system mleczny One Touch Cappuccino, który pozwala na przygotowanie dwóch porcji kawy mlecznej – zarówno cappuccino jak i caffe latte, czy też latte macchiatto. Ta technologia została również stworzona z myślą o weganach; doskonale spienia nie tylko mleko zwierzęce, ale również roślinne. Ekspresy marki Philips wyposażone są w kolei w innowacyjny system spieniania mleka LatteGo, który przygotowuje kawę mleczną w ekspresowym tempie. Pianka przez niego przygotowana jest idealnie aksamitna, a system jest bardzo higieniczny i łatwo się go czyści. Nie posiada on bowiem żadnych rurek i składa się tylko z dwóch części. Wspomniane wcześniej ekspresy Saeco wyposażono w technologię LattePerfetto oraz LatteDuo.
Ciekawe rozwiązanie zastosowała w swoich ekspresach firma De’Longhi – mowa o innowacyjnym systemie do spieniania mleka LatteCrema. Zapewnia on optymalną temperaturę, idealnie gęstą i kremową piankę, a proporcje pomiędzy kawą a mleczną pianką są świetnie wyważone.
System grzewczy Thermoblock
Thermoblock to nowoczesny system grzewczy – stosowany, chociażby w ekspresach De’Longhi. Dzięki niemu kawa przygotowana jest w optymalnej temperaturze, a jej smak jest perfekcyjny. Urządzenia wyposażone w dwa thermobloki są niezwykle praktyczne – jeden z nich służy do podgrzewania wody, a drugi do podgrzewania mleka. Działają one równocześnie, dlatego też przygotowanie kawy mlecznej odbywa się bez konieczności czekania na ochłodzenie się systemu grzewczego. Jest to zatem naprawdę doskonałe rozwiązanie, gwarantujące użytkownikowi bardzo szybkie przygotowanie ulubionego cappuccino, caffe latte itp. w idealnych warunkach.
Nowe technologie w ekspresach do kawy – dlaczego są tak potrzebne?
Dzisiejszy styl życia i preferencje smakoszy kawy wręcz wymuszają na producentach ekspresów stosowanie coraz to lepszych technologii. Bez nich nie byłoby możliwe wydobycie pełni smaku kawy – obecnie bardzo cenionego. O ile kilkadziesiąt lat temu najważniejsze było pobudzające, dodające energii działanie kawy, to dziś szczególnie zwracamy uwagę na aromat oraz głębię jej smaku i aromatu. Nowoczesny ekspres do kawy musi działać szybko, być niezawodny; mile widzialne są również wszelkie dodatkowe funkcje, jak na przykład sterowanie smartfonem czy możliwość zapisania preferencji kilku użytkowników. Producenci starają się wychodzić naprzeciw tym wymaganiom, dzięki czemu możemy cieszyć się pyszną kawą – zarówno w kawiarniach jak i w domowym zaciszu.