Przepisy na pyszną kawę, które każdy powinien znać!
Kawa to nie tylko klasyczne, mocne espresso. Napar z ziaren kawy można wykorzystać na nieograniczoną liczbę sposobów – wystarczy trochę kreatywności i dosłownie chwila wolnego czasu. Jeżeli zastanawiasz się, w jaki w sposób możesz wykorzystać kawę, aby stworzyć ciekawy deser lub napój, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Przedstawiamy kilka najciekawszych pomysłów na wykorzystanie kawy.
Smoothie
Smoothie to rodzaj napoju, który zdobywa coraz większą popularność – szczególnie wśród osób, które cenią sobie zdrowy styl życia. Zaletą smoothie jest pełna dowolność w wyborze składników – blendujemy, to co najbardziej lubimy i nam pasuje. Dobrze skomponowane smoothie z powodzeniem może stanowić pełnowartościowy posiłek, najczęściej spożywany jako śniadanie. Dobrym pomysłem będzie tutaj zastosowanie płatków owsianych jako naszą bazę. Takie płatki to bardzo zdrowa opcja – są bogatym źródłem nie tylko witamin i minerałów, ale również cennego błonnika, którego – jak pokazują badania i statystyki – wciąż spożywamy za mało. Węglowodany złożone z płatków dodają energii oraz zaspokajają głód na wiele godzin. Jest to dobre rozwiązanie również w przypadku osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.
Kawowe smoothie
Składniki:
- Płatki owsiane – 4 łyżki
- Mleko (roślinne, np. kokosowo-ryżowe) – pół szklanki
- Espresso – 60 ml
- Banan – 1 szt.
- Śmietanka kokosowa – 1 łyżka
Przygotowanie
Płatki owsiane zalej espresso i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki z listy i zblenduj wszystko na gładką masę. Zamiast śmietanki kokosowej możesz użyć jogurtu kokosowego, obniżysz tym samym zawartość tłuszczu w swoim koktajlu. Pamiętaj również o tym, aby użyć dojrzałego banana, nie będziesz wtedy musiał dosładzać dodatkowo smoothie.
Smoothie kawowo-orzechowe
Składniki:
- Płatki owsiane – 3 łyżki
- Banan – 1 sztuka
- Wanilia
- Jogurt – 2 łyżki
- Mleko – pół szklanki
- Espresso – 60 ml
- Masło orzechowe – 2 łyżki
Namocz płatki w espresso (ok. 20 minut). Dodaj wszystkie składniki wraz z odrobiną miąższu z laski wanilii i zblenduj na gładką masę.
Smoothie kawowo-czekoladowe
Składniki:
- Płatki owsiane – 4 łyżki
- Espresso – ok. 60 ml
- Kakao – 2 łyżeczki
- Mleko roślinne lub zwykłe – pół szklanki
- Jogurt (może być również śmietanka kokosowa) – 2 łyżki
- Słodzik własnego wyboru (miód, cukier, syrop klonowy lub daktylowy) – 1 lub 2 łyżeczki
- Wanilia
Standardowo zaczynamy od namoczenia płatków owsianych w espresso przez około 20 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko na gładką masę. Jeżeli lubisz smoothie w wersji crunchy, możesz również dodać drobno pokrojone dwie kostki gorzkiej czekolady.
Frappe, czyli mrożona kawa po grecku
Frappe to napój kawowy, który pochodzi z Grecji. Receptura powstała w dość przypadkowy sposób – niejaki Dimitris Vakondios na targach w Salonikach zajmował się promowaniem firmy Nestle, a konkretnie ich nowego napoju dla dzieci o smaku czekoladowym. Mężczyzna w przerwie między wystąpieniami postanowił zaparzyć sobie kawę rozpuszczalną. Nie mając wrzątku, zalał ją zimną wodą i wymieszał za pomocą shakera. Tak narodził się napój z aksamitną pianką, do dziś serwowany niemal w każdej greckiej kawiarni, nie trzeba chyba wspominać, że cieszy się on bardzo dużą popularnością.
W zależności od naszych aktualnych preferencji możemy przygotować klasyczne frappe lub frappe z dodatkami jak banan, maliny, jagody czy też czekolada, masło czekoladowe, pasta waniliowa.
Jak przygotować frappe?
Przygotowanie frappe wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć do dyspozycji mikser lub shaker barmański. Efekty smakowe będą o wiele ciekawsze, jeżeli zamiast kawy rozpuszczalnej, wykorzystasz espresso sporządzone z wysokogatunkowych ziaren. Potrzebne będzie również mleko (weganie mogą spokojnie wykorzystać swoje ulubione mleko roślinne, świetnie sprawdzi się np. kokosowe), trochę cukru do smaku oraz kilka kostek lodu.
Zaczynamy od schłodzenia naszej szklanki (powinna być wysoka). Przygotowujemy nasze espresso, czekamy, aż się ostudzi, a następnie przelewamy je do shakera, dodając kostki lodu – potrząsamy do uzyskania pożądanej ilości pianki. Zawartość shakera wlewamy do chłodnej szklanki, a następnie dodajemy mleko naszego wyboru oraz cukier. Możemy również użyć blendera, a także zmienić nieco sposób przygotowania poprzez zmiksowanie wszystkich składników od razu. Wykorzystując powyższy przepis przygotujemy frappe klasyczne, ale warto też wykorzystać swoje pomysły do stworzenia nietuzinkowych połączeń smakowych.
Inne proste napoje kawowe na bazie espresso
Doskonała kawa jest kluczem do sukcesu każdego napoju kawowego. Na bazie espresso z ziaren o charakterystycznie orzechowym i czekoladowym posmaku stworzymy nie tylko tradycyjną americano czy cappuccino. Poniżej przedstawiamy szybkie sposoby na przygotowanie powszechnie znanych napojów kawowych:
- Mocha jest takim wariantem kawy, który z powodzeniem zastąpi deser po obiedzie. Aromatyczne espresso musimy połączyć z czekoladą w wybranej postaci: kakao, syrop czekoladowy, rozpuszczona czekolada, a następnie wymieszać ze spienionym, gorącym mlekiem. Na wierzch dodajemy słodką bitą śmietanę i gotowe!
- Waniliowa, cynamonowa lub czekoladowa latte? Nic prostszego, wystarczy, że posypiesz mleczną piankę przyprawą lub zetrzesz na wierzch płatki gorzkiej czekolady. Dla większej zabawy i wzmocnienia intensywności smaku, polecamy wykorzystać mleko smakowe. Już niewielka jego ilość sprawi, że twoja kawa zyska nieznany dotąd smak i aromat.
- Idealnym rozwiązaniem na upalne, letnie dni będzie też kawa mrożona. Wystarczy przygotować mocne espresso, a zamiast mleka i cukru dodać lody śmietankowe w preferowanej ilości. Świetnie sprawdzą się też syropy smakowe – karmelowe, owocowe lub o smaku słonego karmelu.
Kawa – składnik wszechstronny
Przepisów, w których jednym ze składników jest kawa, znajdziemy naprawdę dużo. I to nie tylko tych na słodko, kawa może być również wykorzystywana do dań wytrawnych np., jako składnik marynaty do mięs. Wieki temu kawa była ceniona głównie ze względu na swoje pobudzające działanie, dziś cenimy ją również za jej walory smakowe. Warto eksperymentować z kawą, odkrywając jej zastosowania i nietuzinkowy aromat w nowych połączeniach.